Все Красные Книги > Червона книга України. Тварини

нетопир звичайний
pipistrellus pipistrellus (schreber, 1774)


Таксономічна належність:Клас — Ссавці (Mammalia), ряд — Руко-крилі (Chiroptera), родина — Лиликові (Vespertilionidae). Один з 30-ти видів. Один з 4 -х видів роду у фауні України.
Природоохоронний статус виду: Вразливий.
Ареал виду та його поширення в Україні: Європа від пд. до близько 61° пн. ш., деякі райо-ни пд.-зх. Азії та пн. Африки. В Україні — всюди.
Чисельність і причини її зміни: Звичайний на Закарпатті, нечисленний на По-ліссі та в Лісостепу, Рідкісний на Поділлі, у поясі листяних лісів Карпат і Криму. У степовій частині країни — дуже рідкісний у виводковий період і звичайний — під час міграцій. Причинами змін чисельності є трансформація кормодобувних біотопів (фрагментація середовища існування) і місць поселення (вирубування дуплистих де-рев, модернізація старих будівель), збіднення кормової бази внаслідок використання пести-цидів, чинник непокою виводкових колоній.
Особливості біології та наукове значення: Перелітний вид. З’являється в березні — на початку квітня. Селиться в населених пунктах і прилеглих ділянках, у парках і лісах. Вивод-кові колонії (20–250, рідко — до 500 самок) — у будинках (у щілинах, на горищах, під дахом), дуплах зі щілинним льотком, розколинах стов-бура, під корою дерев, у тріщинах скель. Даль-ній мігрант. Гібернація триває від середини листопада до березня — початку квітня. Зимує в печерах, розколинах скель, підвалах. В Україні зимовища виявлені в Криму і на За-карпатті (в щілинах будівель). Вилітає рано, відразу після заходу сонця. Полює як на від-критих ділянках, так і в кронах дерев, уздовж лінійних структур: краю лісу чи великих га-лявин, лісових доріг, берегів водойм, а також навколо поодиноких дерев і під вуличними ліхтарями. Живиться комахами.
Морфологічні ознаки: Хутро на спині темнокоричневе, іноді з черво-нуватим або золотистим відтінком. Черевце світліше. Літальна перетинка темна. Вуха темні, заокруглені, лише трохи довші, ніж ширші. Ко-зелок витягнутий, з округлою верхівкою. Вели-кий палець коротший, ніж ширина зап'ястка, виміряна на складеному крилі. П'ятий палець кисті довжиною близько 40 мм. Нижня третина спинного боку мiжстегнової перетинки вкрита шерстю, натомість уздовж нижньої частини гомілки — оголена. Друга фаланга 3-го пальця крила довша, ніж третя. Довжина тіла: 32–49 мм, вуха: 7–13 мм, козелка: 4–5,5 мм, передпліччя: 26–34 мм, вага: від 3 до 9,2 г.
Режим збереження популяцій та заходи з охорони: Вид занесено до Червоного списку МСОП, EUROBATS та ІІІ додатку до Бернської конвен-ції. Для охорони популяцій важливим є збере-ження старих лісів з дуплистими деревами і лінійних структур (лісосмуг, насаджень уздовж дороги, лісових доріг) між місцями поселення та полювання, заборона господарських робіт у місцях поселення виводкових колоній з трав-ня до вересня. Охороняється на території всіх об’єктів природно-заповідного фонду.
Розмноження та розведення у спеціально створених умовах: Відомостей немає.
Господарське та комерційне значення: Не має.
Джерело: Абелєнцев та ін., 1956; Крочко, 1967, 1992; Волошин, Башта, 2001; Дулицкий, 2001; Загороднюк, 2001; Заго- роднюк, Петрушенко, Пилипенко, 2002; Негода, 2002; Башта, 2004а, 2004б; Bashta, 2004; Башта, Потіш, 2007. Автор: А.-Т. В. Башта Фото: А.-Т. В. Баш