Все Красные Книги > Червона книга України. Тварини

тюлень-монах
monachus monachus (hermann, 1779)


Таксономічна належність:Клас — Ссавці (Mammalia), ряд — Ластоногі (Pinnipedia), родина — Справжні тюлені (Phocidae). Один з 3-х видів роду, один вид роду в фауні України.
Природоохоронний статус виду: Зниклий.
Ареал виду і його поширення в україні: .Середземне, Адріатичне, Егейське, Мармурове і Чорне моря. На узбережжі України відмічався в Криму (м. Тарханкут), о. Зміїний, дельті Дунаю.
Чисельність і причини її зміни:Традиційно рідкісний звір, з низьким репродуктивним потенціалом чисельність популяцій якого знижується на всьому його ареалі.
Причини зміни чисельності: посилення чинника неспокою з боку людини.
Особливості біології та наукове значення: Зовсім не витримує присутності людини, особливості поведінки і біології вивчені недостатньо. Тримається невеликими групами і поодинці, тому і отримав таку назву. В Чорному морі відбувалися сезонні міграції. Живиться рибою та ракоподібними. Статевої зрілості досягає у 4 роки. Раз на два роки (липень–серпень) самка після 10–11місячної вагітності народжує маля, яке два місяці знаходиться на березі. У 6–7-місячному віці линяє і тільки потім випливає у море. До 3 років тримається біля матері. Переважно безлюдні важкодоступні морські острови та кам’янисті узбережжя з печерами і скелястими ущелинами або пісчано-галечникові пляжі, захищені від накатів хвиль.
Морфологічні ознаки:Досить великий тюлень, довжина тіла якого досягає майже 3 м, маса близько 300 кг; забарвлення хутра чорнувато-коричневе. На нижній поверхні тіла розташовується ромбовидна витягнута пляма довжиною близько 75 см брудно-білого кольору.
Режим збереження популяцій та заходи з охорони: Вид занесений до І і ІІ видань ЧКУ (1980, 1994), до І додатку CITES, як вид, що знаходиться в критичному стані до Червоного списку МСОП і як вид, що підлягає особливій охороні, до ІІ додатку до Бернської конвенції.
Режим збереження популяцій та заходи з охорони:Відомостей немає.
Господарське та комерційне значення:Не мав.
Джерело: Редкие и исчезающие растения и животные Украины, 1988; Щербак,1994. Автор: С.В. Межжерін Фото: А.Дж. Гючю