Все Красные Книги > Червона книга України. Тварини

морська свиня (азовка)
phocoena phocoena (linnaeus, 1758)


Таксономічна належність:Клас — Ссавці (Mammalia), ряд — Китоподібні (Cetacea), родина — Морські свині — (Phocoenidae). Один з 4-х видів роду, один вид в фауні України, представлений ендемічним підвидом P. p. relicta Abel, 1905.
Природоохоронний статус виду: Вразливий.
Ареал виду і його поширення в україні: .Вид поширений в прибережних водах пн. частин Атлантичного і Тихого океанів, в Мармуровому, Чорному і Азовському морях. Трапляється во всій акваторії територіальних вод України.
Чисельність і причини її зміни:Невідома, однак є підстави вважати, що за період припинення промислу запаси виду декілька збільшилися, в том числі і в територіальних водах України.
Причини зміни чисельності: загибель внаслідок браконьєрського рибного лову, в рибальських снастях і від забруднення моря.
Особливості біології та наукове значення: Звичайно тримається нечисленними групами, але в період масового ходу риби збирається в великі косяки. Основу живлення становлять пелагічні (шпрот, хамса, атерина) і придонні риби (бички). Період спарювання — липень–жовтень, щенята з’являються з квітня по серпень. Термін вагітності близько 10 місяців. Довжина новонародженого досягає половини і більше довжини матері. В прибережних зонах и на мілководді зустрічальність вища, особливо в весняний і осінній періоди. Заходить в естуарії і низов’я Дунаю, Пд. Бугу, Дніпра, Інгульцю, Дону. Відокремлюються кілька популяцій, що прив’язані до відповідних популяцій хамси. В період ходу анчоуса з Чорного моря в Азовське і навпаки пн.-сх. популяція морської свині концентрується в зоні перед Керченським проливом. Суттєві скупчення пн.-зх. популяції відмічаються в суміжних водах зх. і пд. узбережжя Криму.
Морфологічні ознаки:Морські свині дрібніше за справжніх дельфінів і мають зуби з округлою коронкою. Дов жина тіла — 1,2–1,8 м, маса — близько 30–70 кг (в Чорному морі), тіло більш кремезної статури. Голова, притуплена. Спинний плавець невеликий, трикутної форми. Передні плавці досить короткі, зміщені до голови. Забарвлення тіла контрастне, з чорними, білими й сірими ділянками, або однотонне, з відтінками сірого.
Режим збереження популяцій та заходи з охорони: Вид був занесений до ІІ видання Червоної книги України (1994). Включений до Червоного списку МСОП (категорія EN), ІІ додатку до Бернської конвенції, ІІ додатку до Боннської конвенції і угоди ACCOBAMS.
Розмноження та розведення у спеціально створених умовах: В неволі не розмножується і довго не живе.
Господарське та комерційне значення:Не має.
Джерело: Клейненберг, 1956; Томилин, 1957; Гептнер, Чап- ский, Арсеньев, Соколов, 1976; Соколов, 1986; Ми- халев, 2004; Михалев, 2004. Автор: Ю.О. Михальов Фото: П.Є. Гольдін