Все Красные Книги > Червона книга України. Тварини

хом'ячок сірий
cricetulus migratorius (pallas, 1773)


Таксономічна належність:Клас — Ссавці (Mammalia), ряд — Гризуни (Rodentia), родина — Хом’якові (Cricetidae). В роді 6 видів, один вид роду в фауні України.
Природоохоронний статус виду: Недостатньо відомий.
Ареал виду та його поширення в Україні: Степові зони Європи, Передньої, Центральної Азії, напівпустелі, пустелі, передгір’я і гірський степ Середньої Азії. В Україні степова зона, Пн. Лісостеп, Крим. В перший половині ХХ ст. його також знаходили на південних районах Київської, Сумської та Чернігівської обл.
Чисельність і причини її зміни: Вид, загальна тенденція чисельності, якого невідома. В Україні на всьому ареалі незначна, лише поодинокі потрапляння у пастки. Відомо, що у 1950–70-х рр. був одним з найчисленніших видів мишоподібних гризунів східного степу, де становив до 40% від здобичі дрібних ссавців, зараз більш ніж в десятеро разів менше. В Чорноморському БЗ, в місцях оптимальних для його існування, відносна чисельність наприкінці ХХ ст. становить від 0,4 до 2 особин на 100 пастко-діб. Причини змiни чисельностi: руйнація природних степових ландшафтів.
Особливості біології та наукове значення: Осілий вид. Веде типовий для більшості мишоподібних гризунів наземно-підземний спосіб життя. Нори відносно простої будови містять численні комори, в яких звір утворює зимові запаси. На зиму може впадати в сплячку, хоча головним чином в зимовий період просто малоактивний. Веде сутінковоночний спосіб життя. Досить всеїдна тварина. Поїдає насіння, зелени частки рослин, а також різноманітних безхребетних тварин (прямокрилі, жуки-чорнотілки, мурахи, наземні молюски). За сезон самка може 2–3 рази на рік народжувати 7–8 малят. Вагітність триває 20 днів. Стають статевозрілими вже через кілька місяців і до кінця року встигають дати нове покоління. Цілина, поля злакових, агроценози, пасовища, ділянки непридатні до сільськогосподарської діяльності, лісосмуги. Може заселяти будови людини.
Морфологічні ознаки:Гризун цупкої статури розміром з мишу, з дуже коротким непомітним хвостом і короткими лапками. Має великі защічні мішки. Довжина тіла 9,5–13 см, хвоста 2–3,5 см. Забарвлення хутра зверху сіре, низ і хвіст більш світлі. Очі великі. Вуха малі, злегка виступають із хутра.
Режим збереження популяцій та заходи з охорони: Занесений до Червоної книги МСОП. Охороняється в БЗ «Асканія-Нова» і Чорноморському. Спеціальних заходів по охороні не потребує.
Розмноження та розведення у спеціально створених умовах: Не здійснювалися.
Господарське та комерційне значення: Не має.
Джерело: Кондратенко, 2003; Позвоночные животные Чер- номорского БЗ (Аннотированные списки видов), 1996. Автор: С.В. Межжерін Фото: О.В. Зоря