Все Красные Книги > Червона книга України. Тварини

полівка снігова
chionomys nivalis (martins, 1842)


Таксономічна належність:Клас — Ссавці (Mammalia), ряд — Гризуни (Rodentia), родина — Хом’якові (Cricetidae). Один з 3-х видів роду, єдиний вид роду у фауні України.
Природоохоронний статус виду: Вразливий.
Ареал виду та його поширення в Україні: Поширений у гірських системах Європи, Кавказу і Малої Азії. Українська популяція являє собою сегмент колишнього суцільного альпійсько-кавказького ареалу. Відомі знахідки в Україні відносяться до субальпіки в межах висот 1300–2000 м н.р.м. Ареал в Україні фрагментований на кілька ділянок у Чорногорі і Ґорґанах (можливо, також Свидовці й Марамарошах).
Чисельність і причини її зміни: Дуже низька, хоча в місцях оселення трапляється не рідко. З території України відомо лише кілька відносно чисельних поселень, розташованих переважно в межах Говерлянського масиву Чорногори. Чисельність в притаманних біотопах сягає 40–60 особин на 1 га, проте частка серед дрібних ссавців Карпат не перевищує 0,1%. Причини змiни чисельностi: скорочення площі притаманних виду біотопів, будівництво рекреаційних центрів.
Особливості біології та наукове значення: Селиться в зоні криволісся і на альпійських луках, найчастіше в місцях поширення кам’янистих розсипів. Тісно пов’язаний з асоціаціями жерепа і рододендрону. Веде норовий спосіб життя і має цілорічну сутінково-нічну активність. Живиться переважно зеленими частинами трав’янистих рослин і чагарників. Статева зрілість настає на другий рік життя. Плодить 1–2 рази на рік, по 3–5 малят. Єдиним серед ссавців видіндикатор альпійських угруповань.
Морфологічні ознаки:Відносно велика сіро забарвлена довгохвоста нориця. Розміри відносно великі, довжина тіла — 120–160 мм, лапка — 19–23 мм. Хвіст довгий (55–70 мм), становить близько 45% довжини тіла. Вуха довгі, 16–19 мм, прикладені до щоки, досягають очей. Вібриси довгі, близько 30–50 мм. Тон забарвлення хутра сірий з незначним бурим смагом. Режим збереження популяцій та заходи з охорони Вид був включений у два видання ЧКУ, внесений у додаток ІІ до Бернської конвенції, за базою даних МСОП має категорію LC. Знаходиться під охороною на території Карпатського НПП і Карпатського БЗ. Ефективна охорона може бути досягнута лише при створенні зон абсолютної заповідності в місцях концентрації виду і формуванні екокоридорів між окремими локусами поширення виду.
Режим збереження популяцій та заходи з охорони:Існує позитивний досвід тимчасового утримання виду в неволі, проте розмноження не вивчене.
Господарське та комерційне значення: Не має.
Джерело: Татаринов, 1956; Рудышин, 1975; Рогатко, 1984; Корчинский, 1987; Загороднюк, 1993, 1998; Кисе- люк, 1993; Загороднюк та ін., 1997. Автор: І.В. Загороднюк, О.І. Киселюк Фото: A. Oporto