Все Красные Книги > Червона книга України. Тварини

яструб коротконогий (тювик європейський)
accipiter brevipes (severtzov, 1850)


Таксономічна належність:Клас — Птахи (Aves), ряд — Соколоподібні (Falconiformes), родина — Яструбові (Accipitridae). Один з видів політипного роду; один з 3-х видів у фауні України.
Природоохоронний статус виду: Зникаючий.
Ареал виду та його поширення в Україні:Пд. Сх. Європи, Зх. Азія (Мала Азія, Закавказзя). Зимує на Близькому Сході та у Пн.-зх. Африці. В Україні гніздиться виключно в Луганській обл. (долина р. Сіверського Дінця та пониззя його притоки — р. Деркула).
Чисельність і причини її зміни:Протягом ХХ ст. скорочувалась, стабілізувалась у 1980–1990 рр. на рівні 40–50 пар. В останні роки спостерігається тенденція до зменшення. На початку ХХІ ст. європейську популяцію оцінюють у 3,2–7,7 тис. пар. Спостерігається загальне багаторічне скорочення ареалу виду, причини якого до кінця не вивчені. В останні роки помітно зросло хижацтво великого яструба.
Особливості біології та наукове значення: :Перелітний. У місцях гніздування з’являється у другій половині квітня. Тримається у заплавних світлих мозаїчних лісах (гол. чин. з тополі або дуба), на відстані не більше 100 м від берега річки. Гнізда влаштовує на деревах, на висоті 6–20 (в середньому 8–12) м, недалеко від берега річки. У середині травня відкладає 3–5 яєць. Насиджує в основному самка (30–35 діб). Пташенята стають на крила в середині липня. Майже усі пташенята успішно залишають гніздо. Відлітає до місць зимівлі переважно у вересні. Живиться ящірками, рідше дрібними птахами, гризунами, великими комахами.
Морфологічні ознаки:Маса тіла 190–280 г, довжина тіла 330–380 мм, розмах крил 640–800 мм. Дорослий самець зверху сизий, знизу білуватий з буруваторудими поперечними смугами. Самка зверху бура, низ тулуба рудіший, ніж у самця. У природі дуже схожий на яструба малого.
Режим збереження популяцій та заходи з охорони:На заповідних територіях країни гніздування не виявлено. Включено до CITES (Додаток ІІ), Боннської (Додаток ІІ) та Бернської (Додаток ІІ) конвенцій.
Режим збереження популяцій та заходи з охорони:Відомостей немає.
Господарське та комерційне значення:Відомостей немає.
Джерело: Ветров, 1994, 1998; Белик, Ветров, 1998,1999; Birds in Europe..., 2004. Автор: В.В. Ветров Малюнок: І.І. Землянських