Все Красные Книги > Червона книга України. Тварини

стерв'ятник
neophron percnopterus (linnaeus, 1758)


Таксономічна належність:Клас — Птахи (Aves), ряд — Соколоподібні (Falconiformes), родина — Яструбові (Accipitridae). Єдиний вид роду.
Природоохоронний статус виду: Зникаючий.
Ареал виду та його поширення в Україні:Охоплює Пд. Європу, Пд.-зх. Азію, Африку. В Україні проходить пн. межа ареалу. До другої половини ХХ ст. гніздився в Гірському Криму та на скелястих берегах Дністра. Пізніше траплялися окремі залітні птахи. Останнім часом були зальоти у Криму, Одеській, Дніпропетровській та Сумській обл.
Чисельність і причини її зміни:В Україні ніколи не був численним. До середини ХХ ст. чисельність постійно зменшувалась. Зараз зрідка реєструють залітних поодиноких особин. В Європі стан виду оцінюється як загрозливий, чисельність постійно скорочується. Європейська популяція нараховує від 3,5 до 5,6 тис пар. Причини зникнення в Україні не відомі. Можливо, це пов’язано з загальною ситуацією в пн. частині ареалу виду, а також зі зменшенням кормової бази та зростанням антропогенного пресу.
Особливості біології та наукове значення: :Перелітний, спорадично зимуючий птах. Прилітає у березні, відлітає у листопаді. Заселяє скелясті місцевості в горах і на рівнинах. Гніздиться у нішах скелястих урвищ. Кладка з 2 яєць у квітні–травні. Пташенята з’являються у червні і залишають гніздо в липні–серпні. Живиться падлом, а також різними органічними рештками. Іноді ловить дрібних тварин.
Морфологічні ознаки:Середнього розміру хижий птах. Маса тіла — близько 2 кг, розмах крил — 150–180 мм. Крила довгі і порівняно вузькі, хвіст довгий, клиноподібної форми. На потилиці та спинній частині шиї видовжені і загострені пера утворюють щось на зразок гриви. Дорослий птах білий, іноді з вохристим відтінком. Махові пера чорні. Гола лицева частина голови та голі ділянки шкіри на передній частині шиї і волі жовті, іноді жовто-гарячі. Колір очей від темнокоричневого до яскраво-помаранчевого. Дзьоб видовжений, бурувато-чорний або чорний. Ноги рожевувато-сірі. Оперення молодих птахів темно-буре, оголені ділянки тіла сірі або синювато-сірі. Ноги темно сірі або чорні. Очі коричневі.режим збереження популяцій та заходи з охорониНа міжнародному рівні знаходиться під охороною Бернської (Додаток ІІ), Боннської (Додаток І і ІІ) конвенцій, CITES (Додаток ІІ). Належить до категорії SPEC 3 Міжнародного союзу охорони природи (IUCN). Занесений у Додаток 1 Директиви Європейського союзу зі збереження диких птахів (EUWB).
Режим збереження популяцій та заходи з охорони:Зрідка розводиться у зоопарках.
Господарське та комерційне значення:Відомостей немає.
Джерело: Ганя, 1969; Зубаровський, 1977; Кныш, Бугаев, Пар- хоменко, Костин, 1983; Пономаренко, 2001; Birds in Europe..., 2004; Кураш, 2005; Архипов, Фесенко, 2005. Автори: М.М. Бескаравайний, М.Л. Клєстов, С.Ю. Костін, М.О. Осипова, О.М. Цвелих Малюнок: І.І. З