Все Красные Книги > Червона книга України. Тварини

лунь степовий
circus macrourus (s. g. gmelin, 1771)


Таксономічна належність:Клас — Птахи (Aves), ряд — Соколоподібні (Falconiformes), родина — Яструбові (Accipitridae). Один з 9-ти (за ін. джерелами, 10–13-ти) видів роду, один з 4-х у фауні України.
Природоохоронний статус виду: Зникаючий.
Ареал виду та його поширення в Україні:Євразія — від пониззя Дунаю до Забайкалля та Пн.-зх. Монголії. Зимує у Пд. Азії, Сх. та Пд. Африці. В Україні ще у середині ХХ ст. був досить звичайним видом майже усієї степової смуги, але потім зник з гніздування на усій території, і в останні роки випадків гніздування також не спостерігали.
Чисельність і причини її зміни:На гніздуванні в Україні відсутній, дуже рідкісний під час прольоту. В цілому у Європі гніздиться, за різними оцінками, 310–1200 пар (майже усі в Росії). Основні
Причини зміни чисельності: cуцільне розорювання степів призвело до знищення гніздових біотопів, обмежило можливості здобування їжі у високотрав’ї польових культур; негативний вплив мало застосування пестицидів.
Особливості біології та наукове значення: :Рідкісний пролітний птах. Через територію України весною пролітає з кінця березня до середини квітня. Тримається у відкритих ландшафтах. Полюбляє оселятися в заростях бур’янів, чагарників, іноді серед лучного високотрав’я та на полях озимих. Моногам. Гнізда влаштовує на землі. У кладці 3–5 яєць (перша половина травня). Насиджування триває близько 30 діб. Пташенята залишають гніздо в 40-денному віці. Осіння міграція через територію України відбувається наприкінці серпня — у вересні. На зимівлі в Украіні не трапляється. Живиться дрібними гризунами і птахами, рідше плазунами, земневодними і комахами.
Морфологічні ознаки:Маса тіла: 310–550 г, довжина тіла: 400–480 мм, розмах крил: 950–1100 мм. У забарвленні і розмірах добре виражений статевий диморфізм. Самець зверху світло-сірий, знизу білуватий з вузькими чорними вершинами крил. Самка бурувата зверху і світло-вохриста з дрібними поперечних рисками знизу, з контрасним білим надхвістям. Молодий птах на першому році життя схожий на самку. режим збереження популяцій та заходи з охорониЗанесено до Червоного переліку МСОП (2000) (близький до стану під загрозою), включено до CITES (Додаток ІІ), Боннської (Додаток ІІ) та Бернської (Додаток ІІ) конвенцій.
Режим збереження популяцій та заходи з охорони: Відомостей немає.
Господарське та комерційне значення:Відомостей немає.
Джерело: Ветров, 1993; Стригунов, 1994; Birds in Europe, 2004; Гаврилюк та ін., 2005; Домашевский, Пись- менний, 2005; Милобог, Ветров, 2008. Автор: В.В. Вєтров Малюнок: І.І. Землянських