Все Красные Книги > Червона книга України. Тварини

гриф чорний
aegypius monachus (linnaeus, 1766)


Таксономічна належність: Клас — Птахи (Aves), ряд — Соколоподібні (Falconiformes), родина — Яструбові (Accipitridae). Єдиний вид роду.
Природоохоронний статус виду: Вразливий.
Ареал виду та його поширення в Україні:Охоплює Піренейський п-ів, пд. р-ни Балкан, о-ви Середземного моря, Пн. Африку (Атлаські гори), Передню, частково Центральну Азію до Монголії та Китаю. В Україні гніздиться тільки в Гірському Криму. Відомі зальоти в більшість обл. України.
Чисельність і причини її зміни: Популяція грифів у Криму не перевищує 50 ос., з яких щороку гніздиться 5–11 пар. Чисельність виду в Європі сягає близько 2 тис. пар. Завдяки спеціальним заходам, які впроваджують в країнах Зх. Європи протягом останніх 25 років, намітилась тенденція до збільшення чисельності. Поступове покращання ситуації з грифом спостерігається і в Криму. Основні фактори зниження чисельності: скорочення кормової бази, зростання антропогенного тиску, пряме переслідування людиною.
Особливості біології та наукове значення: : Осілий, нерегулярно кочовий птах. Гніздиться окремими парами або розрідженими скупченнями до 5–7 пар у верхньому поясі Кримських гір. Гнізда будує на деревах. Період відкладання яєць триває з початку березня до початку квітня. У кладці одне яйце. Пташенята з’являються в травні і залишають гніздо в серпні–вересні. Живиться падлом. У пошуках корму відвідує майже усю територію п-ова.
Морфологічні ознаки:Дуже великий птах з широкими довгими крилами та коротким хвостом. Маса тіла — до 12 кг, розмах крил — 2,5–3 м. У дорослого голова і верхня частина шиї вкриті коротким бурим пухом, темнішим на лицьовій частині голови та горлі. Загострені темнобурі пера, що ростуть ззаду та по боках шиї, утворюють великий «комір». Оперення тулуба темно-буре. Махові та стернові пера чорні. Райдужна оболонка ока темнокоричнева. Дзьоб темний. Восковиця та оголені ділянки голови і шиї сірувато-білі, місцями світло-блакитні або з блакитним відтінком. Ноги сірувато-білі. Оперення молодого птаха значно темніше, чорно-буре. Площа оголених ділянок менша, в забарвленні їх та восковиці блакитний колір більш виражений.режим збереження популяцій та заходи з охорониЗнаходиться під охороною Бернської (Додаток ІІ), Боннської (Додаток ІІ) конвенцій, CITES. (Додаток ІІ), ЧКУ (1994). Належить до категорії SPEC 1 Міжнародного союзу охорони природи (IUCN). Занесений у Додаток І Директиви ЄС по збереженню диких птахів (EUWB). Місця гніздування в Криму охороняються у Кримському ПЗ, а також у Хапхальському гідрологічному заказнику.
Режим збереження популяцій та заходи з охорони:Розмножується в деяких зоопарках, а також у спеціалізованих центрах, де вирощують птахів для реінтродукції.
Господарське та комерційне значення:Не має.
Джерело: Зубаровський, 1977; Костин, 1983; Аппак, 1992, 2001; Heredia, 1997; Луговой, 1998; Кінда, 2000; Костин, Бескаравайный, 2003; Костин, 2004; Birds in Europe..., 2004. Автори: Б.А. Аппак, М.М. Бескаравайний, М.Л.Клєстов, С.Ю. Костін, М.О. Осипова, О.М. Ц