Все Красные Книги > Червона книга України. Тварини

сова бородата
strix nebulosa forster, 1772


Таксономічна належність:Клас — Птахи (Aves), ряд — Совоподібні (Strigiformes), родина — Совові (Strigidae). Один з видів політипного роду; один з 3-х видів роду у фауні України.
Природоохоронний статус виду: Рідкісний.
Ареал виду та його поширення в Україні:Займає Пн. Америку від Центральної Аляски на сх. до Зх. Квебека. У Євразії — від Скандинавії на сх. до бас. Анадиря, узбережжя Охотського і Японського морів. Вперше гніздування виду в Україні спостерігали у середині 1980 рр. Поширений на пн. Житомирської, Рівненської та Волинської обл., а також на пн. зх. Київської обл.
Чисельність і причини її зміни:В Європі оцінюють у 2,1–6,7 тис. пар. У гніздовому угрупованні Україні налічують 20–35 пар. Найчисленніший на пн. Житомирської обл., де, вірогідно, гніздиться біля 80% популяції. Негативні чинники: знищення старих ділянок старого лісу, ведення лісорозробок біля гнізд, відстріл птахів браконьєрами.
Особливості біології та наукове значення: :Осілий. Віддає перевагу мішаним та хвойним лісам, ділянкам біля лісових галявин та водно-болотних угідь. Гніздування починається наприкінці березня — на початку квітня. Займає гнізда інших великих птахів, які розташовані на деревах, гніздиться й у напівдуплах. У кладці 3–5, найчастіше 4 яйця. Насиджування яєць триває 28–30 діб. Статева зрілість наступає на 2–3 році життя. Живе до 20 років. Біля 90% в живленні становлять мишоподібні гризуни. Зідка здобуває інших невеликих ссавців і гризунів.
Морфологічні ознаки:Маса тіла: до 1,2 кг, довжина тіла: 64–70 см, розмах крил: до 140 см. У дорослого птаха верх сірувато-бурий з численними темнобурими і білуватими плямами, дзьоб і райдужна оболонка ока жовті. Молодий птах зверху бурий з білуватими поперечними смугами.
Режим збереження популяцій та заходи з охорони:Включено до Конвенції CITES (Додаток ІІ), Бернської (Додатк ІІ). Для покращання охорони необхідні: збалансоване ведення лісового господарства, створення мікрозаказників радіусом 0,5 км навколо гнізд, влаштування штучних гніздівель, підвищення контролю за випадками незаконного відстрілу, моніторинг забруднення навколишнього природного середовища.
Режим збереження популяцій та заходи з охорони:Відомо про розмноження виду в зоологічних парках світу.
Господарське та комерційне значення:Відомостей немає.
Джерело: Цицюра, Хлебешко, Кандауров, 1993; Фесенко, Бокотей, 2002; European bird populations...,2004; Домашевский, 2004; Мищенко, 2004; Химин, 2005, 2005. Автори: С.В. Домашевський, Г.В. Бумар Малюнок: І.І. Землянських