Все Красные Книги > Червона книга України. Тварини

сипуха
tyto alba (scopoli, 1769)


Таксономічна належність:Клас - Птахи (Aves), Ряд - Совоподібні (Strigiformes), родина - Сипухові (Tytonidae). Один з 9-ти видів роду, єдиний вид роду і родини у фауні України, представлений підвидом T. a. guttata.
Природоохоронний статус виду: Зникаючий.
Ареал виду та його поширення в Україні:Америка, Передня, Пд. і Пд.-сх. Азія, Африка, Австралія та о-ви Океанії. У Європі від Атлантики до центральних обл. України. Зареєстрований на гніздуванні в зх. і центральних обл. України, а також на пн. Одещини. У негніздовий період може з’являтися в інших р-нах країни.
Чисельність і причини її зміни:Європейська популяція налічує 110–220 тис. пар. В Україні чисельність дуже низька і, ймовірно, далі знижується. Орієнтовно гніздиться до 30 пар. У більшості країн відзначено тенденцію до зменшення чисельності, що обумовлено зменшенням кількості придатних для гніздування місць, загибеллю птахів у суворі багатосніжні зими, збідненням кормової бази, застосуванням отрутохімікатів у сільському господарстві, загибеллю на дорогах.
Особливості біології та наукове значення: :Переважно осілий; зареєстровані кочівлі на значні відстані: у м. Ніжині Чернігівської обл. виявлена особина, закільцьована в Німеччині. Гніздиться в населених пунктах у будівлях і в дуплах дерев. Шлюбний період починається в березні. Кладка (4–8 яєць) з’являється в кінці квітня, термін насиджування — 30–34 дні. Молодь залишає гніздо на 35–45-й день після вилуплення. У роки спалаху чисельності мишоподібних гризунів може мати два репродуктивних цикли. Живиться переважно дрібними ссавцями, птахами і земноводними, значно рідше комахами і павуками.
Морфологічні ознаки:Довжина тіла — 33–38 см, розмах крил— 85–93 см, маса тіла — близько 300 г. У T. a. guttata забарвлення верху сірувате, низу — іржасте, темні плями виражені і численні. Хвіст рудий. Дзьоб жовтуватий. Райдужна оболонка ока чорна. режим збереження популяцій та заходи з охорониВнесено у Додаток ІІ Конвенції CITES, переліки Бернської конвенції (Додаток ІІ). ЧКУ (1994). Охороні сприятиме виявлення та збереження місць гніздування, збільшення чисельності можливе завдяки встановленню штучних гніздівель у місцях оселення виду.
Режим збереження популяцій та заходи з охорони:Даних не достатньо. Розмножується в зоопарках. Легко звикає до людини.
Господарське та комерційне значення:Регуляція чисельності мишоподібних гризунів.
Джерело: Кістяківський, 1950; Татаринов, 1965; Ковальчук та ін., 1991; Матеріали орнітофауністичних..., 1991, 1995; Домашевский, 1992; Пекло, 1994; Криво- главий, Киселюк, 1996; Грицак, 1996; Башта, 1996; Кузьменко, 1996; Каталог..., 1997; Афанасьєв, 1998; Кап