Все Красные Книги > Червона книга України. Тварини

чоботар (шилодзьобка)
recurvirostra avosetta linnaeus, 1758


Таксономічна належність:Клас — Птахи (Aves), ряд — Сивкоподібні (Charadriiformes), родина — Чоботарові (Recurvirostridae). Один з 4-х видів роду; єдиний монотиповий вид у фауні України.
Природоохоронний статус виду: Рідкісний.
Ареал виду та його поширення в Україні:Охоплює Пд. і Центральну Європу, Пд. Азію, Африку. В Україні — від Дунаю до Сх. Приазов’я. Відмічено розселення на зх., пн.-зх. та сх. країни. Зимують на сх. Середземномор’я.
Чисельність і причини її зміни:В Європі половина світової популяції (38–57 тис. пар). В Україні 5–7 тис. пар, головно — у дельті Дунаю, на оз. Сасик, Шагани-АлібейБурнас, Малий Сасик, Акмонайських, Будацькому, Куяльницькому, Тилігульському, Молочному лиманах, Ягорницькій, Тендрівській, Джарилгачській, Каркінітській затоках, Сиваші, Олександрівській та Обитічній косах, у гирлі р. Берди, на Бердянській і Кривій косах. З 1990-х рр. чисельність зменшилася через втрату гніздових біотопів.
Особливості біології та наукове значення: :Гніздовий, перелітний, іноді зимуючий. Приліт середина березня — початок квітня. Заселяє узбережжя морів, озер, річок, відстійники. Гніздиться на о-вах і косах, солончаках та пасовищах. Оселяється колоніями. Моногам. Гнізда з решток злаків, очерету, полину, камінців, мушель, біля води. Кладка в середині квітня — на початку травня. У кладці 4 яйця. Насиджують 23–25 днів. У віці 33–42 днів пташенята стають на крила. Міграція у вересні, починають її молоді птахи. Живляться ракоподібними, личинками комах, червами, молюсками, зрідка насінням рослин.
Морфологічні ознаки:Розміри дорослого птаха (мм): довжина тіла — 420–460, розмах крил — 770–800, маса тіла — 219–435 г. У дорослого верх голови, задня частина шиї, смуги на покривних перах крил і зовнішні першорядні махові чорні, решта оперення біла. Дзьоб чорний, довгий, на кінці загнутий догори. Ноги довгі, синювато-сірі. Молодий птах подібний до дорослого, але чорний колір в оперенні замінений темно-бурим.режим збереження популяцій та заходи з охорониЗахищений Бернською (Додаток ІІ) та Боннською (Додаток ІІ) конвенціями, угодою AEWA. Охороняється в Чорноморському і Дунайському БЗ, Кримському ПЗ, РЛП «Меотида», на ІВА територіях. Необхідні менеджмент плани для підтримки гніздових біотопів.
Режим збереження популяцій та заходи з охорони:Відомостей немає.
Господарське та комерційне значення:Відомостей немає.
Джерело: Воїнственський, Кістяківський, 1952; Страутман, 1963; Иванов, 1976; Степанян, 1990; Лысенко, 1991; Tucker, Heath, 1994; Troglodythes, 1994, 1995, 1996; Hagemaijer, Blair, 1997; Snow, Perrins, 1998; Сиохин, Черничко, Андрющенко и др., 2000; Фесенко, Бо