Все Красные Книги > Червона книга України. Тварини

крячок малий
sterna albifrons pallas, 1764


Таксономічна належність:Клас — Птахи (Aves), ряд — Сивкоподібні (Charadriiformes), родина - Мартинові( Laridae). В Україні представлений номінативним підвидом S. a. albifrons.
Природоохоронний статус виду: Рідкісний.
Ареал виду та його поширення в Україні:Гніздовий ареал охоплює Європу, Азію, Пн. Африку, центральну частину Зх. Африки, атлантичне та тихоокеанське узбережжя пд. Пн. Америки, сх. узбережжя Австралії; зимівля у Зх., Пд. та Сх. Африці, на узбережжі Червоного моря, Перської затоки та зх. узбережжі Індії. В Україні гніздиться вздовж Азово-Чорноморського узбережжя, у басейнах великих рік, на берегах озер.
Чисельність і причини її зміни:В Україні чисельність становить 2,5–4 тис. пар, з тенденцією до зменшення.
Причини зміни чисельності: деградація місць гніздування внаслідок господарської діяльності людини, фактор непокою.
Особливості біології та наукове значення: :Заселяє о-ви і коси, піщані пляжі та оголені ділянки дна лиманів, піщані і галечникові береги та о-ви річок, озер, риборозплідні стави. Гніздиться у моновидових та полівидових колоніях. Гнізда — невеликі ямки в піску, гальці чи м’якому ґрунті. У повній кладці 3, рідше 2 яйця. Насиджують обидва птахи, протягом 20–22 днів. Статева зрілість наступає у віці 3 років. Мігрують поодинці, або невеликими групами у 3–5 ос. Кормові біотопи — мілководдя. Живиться рибою, водяними та наземними безхребетними.
Морфологічні ознаки:Довжина тіла — 220–240 мм, маса тіла — 43–60 г, розмах крил — 480–550 мм. У дорослого птаха лоб, щоки і горло білі; тім’я, потилиця, смуга, яка йде від наддзьобка через око, чорні. Нижня сторона тіла біла, спина, плечові, третьорядні махові — світло-сірі. Надхвістя і стернові пера білі або сіруваті. Дзьоб жовтий з чорним кінчиком, ноги жовті. У молодого птаха пера спини, плечові і верхні покривні пера крил з бурою строкастю, малі покривні пера крил бурі, ноги жовтувато-бурі.режим збереження популяцій та заходи з охорониЗанесений у Додаток ІІ Бернської конвенції, Додаток ІІ Боннської конвенції, Додаток угоди AEWA, до категорії ІІІ Переліку видів фауни Європи, що підлягають особливій охороні (SPEC). Охороняється на територіях природно-заповідного фонду України. На місцях гніздування потребує обмеження господарської діяльності, особливо видобутку каменю та гравію в долинах річок.
Режим збереження популяцій та заходи з охорони:Відомостей немає.
Господарське та комерційне значення:Відомостей немає.
Джерело: Страутман, 1963; Костин, 1983; Марисова, Талпош, 1984; Птицы СССР. Чайковые, 1988; Лысенко, 1991; Горбань, 1994; Когут, Соколов, Бокотей, 1994; Дзю- бенко, 1998; Васильков, 1999; Численность и раз- мещение..., 2000. Автори: О.С. Гнатина, М.А. Сеник, І.