Все Красные Книги > Червона книга України. Тварини

крячок каспійський
hydroprogne caspia (pallas, 1770)


Таксономічна належність:Клас — Птахи (Aves), ряд — Сивкоподібні (Charadriiformes), родина - Мартинові (Laridae). Монотипний вид монотипного роду.
Природоохоронний статус виду: Вразливий.
Ареал виду та його поширення в Україні:Поширений космополітно, але ареал не суцільний, а складається з окремих р-нів. В Україні гніздиться в Азово-Чорноморському р-ні. Влітку характерні широкі кочівлі нестатевозрілих і холостих птахів в межах р-ну. Інколи трапляється і поза його межами (Черкаська та Київська обл.). Під час міграцій також трапляється переважно у зазначеному р-ні.
Чисельність і причини її зміни:Європейська гніздова популяція складається приблизно з 4,7 пар. Гніздова чисельність виду в Україні коливається від 300 до 1,1 тис. пар. Найважливіші місця гніздування — Лебедині о-ви Каркінітської затоки, Чонгарськи о-ви та о-ви системи Коянли Сх. Сивашу, о-в Китай Центрального Сивашу. Періодично гніздиться на о-вах Тендрівської затоки. На чисельність виду впливає розмивання та затоплення о-вів, де розташовані гніздові колонії, стан кормової бази на прилеглих акваторіях, експансія мартина жовтоногого, наземні хижаки, непокоєння птахів на місцях гніздування та збирання яєць на о-вах.
Особливості біології та наукове значення: :Прилітає на початку березня. Оселяється на о-вах без рослинності або з мозаїчною рослинністю. Починає розмножуватися з 3-х років. Факультативно-колоніальний, моногамний вид. Гніздиться ізольованими поселеннями. Перші кладки в квітні–травні, 1–3 яйця. Термін насиджування 20–29 діб. Льотними пташенята стають у віці 30–38 діб. У серпні-вересні відбуваються кочівлі на відстань до декількох сотень кілометрів від місць гніздування. Відліт закінчується у жовтні–листопаді. Живиться виключно рибою, можливо, зрідка також наземними комахами.
Морфологічні ознаки:Маса тіла: 500–700 г, довжина тіла: 48–54 см, розмах крил: 130–145 см. Великий за розміром крячок з довгим яскраво-червоним дзьобом, чорними ногами та чорною «шапочкою». У зимовому оперенні та у молодих птахів голова біла з чорними рисками і плямами — перед оком та за вухом. Хвіст короткий з вирізкою, крила довгі і гострі. Верхня сторона тіла сріблисто-сіра, у молодих птахів — з бурими плямами та вохристою облямівкою на перах; увесь низ тіла білий. режим збереження популяцій та заходи з охорониНа міжнародному рівні має європейський охоронний статус (E — види, що перебувають під загрозою) і охороняється Бернською (ДодатокІІ) та Боннсь кою (Додаток ІІ) конвенціями, AEWA. В Україні гніздові поселення охороняються на території Чорноморського біосферного заповідника, у філії Кримського ПЗ «Лебедині о-ви», у АзовоСиваському НПП. До заходів збереження відносяться: охорона гніздових колоній; запобігання турбуванню птахів людьми; регуляція чисельності мартина жовтоногого та наземних хижаків.
Режим збереження популяцій та заходи з охорони:Відомостей немає.
Господарське та комерційне значення:Відомостей немає.
Джерело: Літопис природи…, 1955; Тарина, Костин, 1983; Cramp, 1985; Костин, Багрикова, 2000; Руденко, Яремченко, 2000; Черничко и др., 2005. Автори: В.Д. Сіохін, О.А. Дядічева Малюнок: І.І. Землянських