Все Красные Книги > Червона книга України. Тварини

кулик-сорока
haematopus ostralegus (linnaeus, 1758)


Таксономічна належність: Клас — Птахи (Aves), ряд — Сивкоподібні (Charadriiformes), родина — Кулики-сороки (Haematopodidae). Один з 11-ти (за ін. джерелами, 4-х) видів роду у світовій фауні; єдиний вид роду у фауні України, представлений підвидом H. o. longipes.
Природоохоронний статус виду: Вразливий.
Ареал виду та його поширення в Україні: Євразія, Австралія, океанічне узбережжя Америки та Пд. Африки. В Україні гніздиться на Азово-Чорноморському узбережжі, в долинах рр. Дніпро, Десна та Прип’ять.
Чисельність і причини її зміни: Загальна чисельність в Україні становить біля 650–800 пар. Щільність на АзовськоЧорноморському узбережжі складає 0,01–0,06 особин на 1 га. У середній течії Десни від 2 до 8,6 особин на 10 км берегової смуги. Причини зниження чисельності: деградація місць гніздування, сезонні нагінні явища на приморських водоймах (АзовоЧорноморський р-н), заростання та розмив піщаних о-вів, коливання рівня води у водосховищах, браконьєрство.
Особливості біології та наукове значення: : Гніздовий перелітний птах. Прилітає в першій половині березня — середині квітня. Оселяється на низинних узбережжях морів, річок, озер, водосховищ, також на солончаках. Гніздиться окремими парами. Відкладання яєць з другої половини квітня до початку травня. У кладці 4, рідше 3 яйця. Насиджують кладку самка і самець, 26–27 днів. Перші пташенята у пд. р-нах з’являються в кінці травня. Відлітає в кінці липня — середині вересні; може затримуватись до жовтня. На пд. інколи трапляється в зимовий період (грудень — січень). Зимує в Зх. Європі, Пн. Африці і Пд. Азії. Живиться двостулковими молюсками, різними наземними та водяними комахами.
Морфологічні ознаки: Маса — 330–750 г, довжина — 40–45 см, розмах крил — 80–85 см. Кулик середніх розмірів. Забарвлення строкате — верх і груди чорні, низ білий. Дзьоб, ноги та кільце навколо ока червоно-рожеві. режим збереження популяцій та заходи з охорони Внесений до ЧКУ (1994), знаходиться під охороною Бернської конвенції (Додаток ІІІ), угоди AEWA. В Україні охороняється на багатьох об’єктах ПЗФ, де присутні великі водойми (Дунайський БЗ, Чорноморський БЗ, Канівський ПЗ, Дніпровсько-Орільський ПЗ, ДеснянськоСтарогутський НПП, НПП «Прип’ять-Стохід» тощо).
Режим збереження популяцій та заходи з охорони: Відомостей немає.
Господарське та комерційне значення: Раніше був об’єктом спортивного полювання.
Джерело: Кістяківський, 1957; Cramp, Simmons, 1983; Кос- тин, 1983; Колониальные гидрофильные птицы юга Украины, 1988; Афанасьев, Гаврись, Клес- тов, 1992; Клєстов, 1995; Дядичева, Кинда, 1998; Численность и размещение …, 2000; Грищенко, Яблоновська-Грищенко, 2