Все Красные Книги > Червона книга України. Тварини

дерихвіст лучний
glareola pratincola (linnaeus, 1766)


Таксономічна належність:Клас - Птахи (Aves), ряд — Сивкоподібні (Charadriiformes), родина - Дерихвостові (Glareolidae). Один з видів політипного роду, один з 2-х видів роду в фауні України.
Природоохоронний статус виду: Рідкісний.
Ареал виду та його поширення в Україні:Гніздовий ареал від Піренейського п-ва до пн.-зх. узбережжя Каспію. В Україні поширений в Азово-Чорноморському р-ні від Дунаю до сх. кордонів країни.
Чисельність і причини її зміни::Європейська популяція нараховує 5,83–9 тис. пар. В Україні у 1980-х рр. нараховувалось 700–750 пар, в 1994 р. — 550–600 пар, в кінці ХХ ст. — близько 400 пар. Основні поселення нині розташовані в Присивашші (Херсонська обл. та Крим), менш значні — на пд. Запорізької та Донецької обл. та на зх. Керченського п-ва.
Причини зміни чисельності: меліорація земель, випасання худоби та рекреаційного освоєння, несприятливі погодні умови.
Особливості біології та наукове значення: :У місцях гніздування з’являється у квітні–травні. Тримається на низовинних узбережжях морських заток, лиманів, озер, водосховищ з розрідженою невисокою рослинністю; зрідка — периферійних ділянках полів, луків. Оселяється колоніями. Кладки з 1–5, частіше 3 яєць, самка відкладає в ямки на землі. Перші кладки з’являються на початку червня. Насиджують обидва партнери, протягом 17–19 діб. Молодь починає літати у віці 27–30 діб. Після закінчення розмноження птахи збираються у зграї чисельністю від декількох десятків до 100 ос. і кочують. Відлітає у вересні. Живиться комахами, яких здобуває у польоті.
Морфологічні ознаки:Довжина тіла — 24–27 см, маса тіла — 87–105 г. У дорослого птаха у шлюбному вбранні: верх голови, шия, воло, спина і верх крил сіруватобурі; горло і передня частина щік кремові, окреслені чорною смугою; груди, черево, надхвістя і підхвістя білі; покривні пера споду крил каштанові; махові пера чорно-бурі; хвіст вилоподібний, стернові пера чорно-бурі; дзьоб короткий, чорний; ноги темно-бурі. У позашлюбному вбранні пера спини і крил з вузькою невиразною світлою облямівкою; чорна смуга довкола щік і горла майже непомітна. У молодого птаха забарвлення зверху строкате, пера спини і крил з темними плямами і світлою облямівкою; на перах вола світла облямівка; решта тулуба біла. Режим збереження та заходи охорони:.Охороняються Бернською (Додаток ІІ) та Боннською (Додаток ІІ) конвенціями, внесений до ЧКУ (1994), AEWA. Місця, потенційно придатні для гніздування виду, охороняються в Дунайському та Чорноморському БЗ, Азово-Сиваському НПП, РЛП «Меотида». Більшість птахів гніздиться поза охоронними територіями.
Режим збереження популяцій та заходи з охорони: Пташенят з моменту прокльову до 50-денного віку успішно вирощували (з наступною інтродукцією у природне середовище) на орнітологічній станції Донецького ун-ту (Крива коса Азовського моря).
Господарське та комерційне значення:Відомостей немає.
Джерело: Кістяківський, 1957; Степанян, 1975; Костин, 1983; Молодан, 1988; Cramp S. (ed.), 1993; Черничко, 1995; Гармаш, 2000. Автор: В.В. Кінда Малюнок: І.І. Землянських