Все Красные Книги > Червона книга України. Тварини

кульон середній (кроншнеп середній)
numenius phaeopus (linnaeus, 1758)


Таксономічна належність:Клас — Птахи (Aves), ряд — Сивкоподібні (Charadriiformes), родина - Баранцеві(— (Scolopacidae). Один з 8-ми видів роду; один з 3-х видів у фауні України, представлений номінативним підвидом.
Природоохоронний статус виду: Зникаючий.
Ареал виду та його поширення в Україні:Гніздування в лісовій і частково лісотундровій смугах Євразії. Головні місця зимівлі — в Африці, Пд. Азії, Австралії. В Україні регулярно трапляється під час міграцій на морському узбережжі та рідко у Львівській, Волинській, Хмельницькій, Житомирській обл. Рідкісний залітний у Черкаській та Дніпропетровській обл. Незначна кількість негніздових птахів трапляється влітку на морському узбережжі, окремі особини зимують.
Чисельність і причини її зміни:Скорочується. Європейська гніздова популяція — 260–320 тис. пар. Загальна чисельність птахів, мігруючих через Україну, не відома, але навряд чи перевищує декілька тисяч особин. Найбільше скупчення — 600 ос. спостерігали у дельті Дунаю.
Причини зміни чисельності: браконьєрст о, розлякування птахів на місцях відпочинку, трансформація природних біотопів під впливом рекреації, господарської діяльності.
Особливості біології та наукове значення: :В Україні весняна міграція виражена краще за осінню. Весняний проліт у в березні–травні, найбільш інтенсивно — у другій половині березня — першій половині квітня. Осіння міграція з серпня до початку листопада. Масовий проліт — у вересні. Не утворює великих зграй, найчастіше трапляються поодинокі птахи або невеличкі групи. Оптимальні кормові біотопи — мілководні затоки, солоні озера, галофітні луки, дощові калюжі та асоціації солеросів на вогких солончаках. Об’єктами живлення є водяні безхребетні. На суші може збирати комах з поверхні ґрунту та рослин.
Морфологічні ознаки:Морфометричні дані птахів, закільцьованих на пд. України під час весняної міграції: довжина крила — 252 (248–258) мм, довжина дзьоба — 79,4 мм (68,7–87) мм, маса тіла — 404 (329–481) г. Тіло зверху темно-буре зі світлою строкатістю, верх голови темно-бурий. Має білувату «брову» над оком і світлу поздовжню смугу на тім’ї. Низ спини, поперек, надхвістя і черево білі. Воло, груди і боки тулуба білуваті з темно-бурими поздовжніми рисками. Хвіст білий з бурими поперечними смугами. Дзьоб довгий, темно-бурий, заг нутий донизу. Статевий та сезонний диморфізм відсутній.режим збереження популяцій та заходи з охорониМає європейський охоронний статус, охороняється Бернською та Боннською конвенціями, Угодою AEWA. В Україні значну роль для збереження виду відіграють Чорноморський та Дунайський БЗ, Кримський ПЗ, РЛП «Кінбурнська коса», Джарилгацький заказник. Потрібні дієвий контроль за додержанням заборони полювання на усі види кульонів та збереження природних ділянок приморських галофітних луків і солончакових степів.
Режим збереження популяцій та заходи з охорони:Відомостей немає.
Господарське та комерційне значення:Відомостей немає.
Джерело: Новак, 1998; Полюшкевич, 1998; Горбань, 2002; Ру- денко и др., 2002. Автор: О.А. Дядічева Малюнок: І.І. Землянських