Все Красные Книги > Червона книга України. Тварини

кульон великий (кроншнеп великий)
numenius arquata (linnaeus, 1758)


Таксономічна належність:Клас — Птахи (Aves), ряд — Сивкоподібні (Chara driiformes), родина Баранцеві — (Scolopacidae). Один з 8-ми видів роду; один з 3-х видів роду в фауні України, представлений номінативним підвидом.
Природоохоронний статус виду: Зникаючий.
Ареал виду та його поширення в Україні:Гніздовий ареал охоплює Євразію від Ісландії до Забайкалля. В Україні найбільші гніздові поселення — на Поліссі (Шацькі озера, Волинська обл.), подекуди в Рівненській обл. У невеликій кількості гніздиться на узбережжі Чорного та Азовського морів (Керченський п-ів, Каркінітська затока, Сх. Сиваш). Наприкінці ХІХ — початку ХХ ст. гніздився на території сучасних Хмельницької, Вінницької, Полтавської, Чернігівської, Дніпропетровської обл. Під час міграцій — вся територія України, у зимовий період — Азово-Чорноморське узбережжя.
Чисельність і причини її зміни:У Європі гниздиться близько 220 тис. пар. В Україні у 1990 рр. гніздова популяція не перевищувала 100 пар (з них близько 10 пар на Азово-Чорноморському узбережжі). На прольоті — звичайний, але не чисельний птах. Під час міграції на Волині нараховували 250–432 ос., на пд. України навесні до 160, восени до 1,5 тис. ос. На пд. України щорічно зимує до декількох сотень особин.
Причини зміни чисельності: браконьєрство, меліоративні роботи, будівництво ГЄС, розорювання лук і заплавних земель, випасання худоби, рекреація (фактор непокою).
Особливості біології та наукове значення: :На Зх. Україні гніздиться на заплавних луках, іноді на полях, пасовищах, сінокосних луках; на пд. України — в заплавах річок, на вологих ділянках балок та струмків, в агроценозах. Моногам, гніздиться парами або невеликими угрупованнями. Гнізда — невеликі заглиблення в грунті, вимощені сухою травою або без неї, у кладці — 4 яйця. Насиджують кладку самка і самець, 28–30 днів. У кінці липня молоді птахи стають на крила. Тваринна їжа: комахи, дощові черви, земноводні, молюски тощо.
Морфологічні ознаки: Найбільший кулик, що трапляється на Україні. Розмах крил: 80–100 см, маса тіла: до 1 кг. Дорослий птах зверху темно-бурий з білуватою строкатістю, над оком — світла «брова», низ спини, поперек, надхвістя і черево білі з темно-бурими рисками на грудях, волі та боках тулуба. Спід крил білий, махові пера бурі. Хвіст білий з бурими поперечними смугами. Дзьоб довгий, темно-бурий, загнутий донизу, ноги темно-сірі. У молодого птаха риски на боках менш виражені.
Режим збереження популяцій та заходи з охорони: Охороняється конвенціями Боннсь кою (Додаток ІІ), Бернською (Додаток ІІ), AEWA. Занесений до ЧКУ (1994). Потрібні збереження місць перебування, роз’яснювальна робота з населенням.
Режим збереження популяцій та заходи з охорони:Відомостей немає.
Господарське та комерційне значення: Об ’ єкт браконьєрського полювання.
Джерело: Черничко и др., 1992; Сребродольська та ін. 1994; Ле- бедь, 1995, 1996; Кинда, 1998; Шидловский, 1998, 2001; Грищенко та ін., 1998, 1999; Черничко, Гармаш, 1999; Бучко, 1999; Костин, Бескаравайный, 1999; Горбань, Шидловский, 2000; Костин, 2000; Бескара