Все Красные Книги > Червона книга України. Тварини

кульон тонкодзьобий (кроншнеп тонкодзьобий)
numenius tenuirostris vieillot, 1817


Таксономічна належність:Клас — Птахи (Aves), Ряд - Сивкоподібні (Сharadriiformes), родина - Баранцеві ( Сharadriidae). Один з 8-ми видів роду; один з 3-х видів у фауні України.
Природоохоронний статус виду: Зникаючий.
Ареал виду та його поширення в Україні:Вивчений не достатньо. Гніздиться, ймовірно, між пд. смугою зони тайги Зх. Сибіру та Уральського хребта на сх. до долини р. Обі. У 1909–1924 рр. гніздування було відоме в Омській обл. РФ (окол. Тари). Раніше зимував у Пн. Африці, Італії, Греції. Зараз місця регулярних зимівель не відомі. Область міграцій охоплює пд. РФ, України та Пд.-сх. Європу. Існує сх. пролітний шлях через Близький Схід до місць зимівлі, ймовірно, біля Перської затоки. В Україні мігрує вздовж узбережжя морів.
Чисельність і причини її зміни::У світі, залишилось від 50 до 300 ос. Ймовірно, ця цифра дещо занижена. На Україні під час міграцій і літування спостерігаються окремі особини та зграйки по 7–48 птахів. Причини зміни чисельності остаточно не з’ясовані, ймовірно, надмірне полювання, знищення біотопів гніздування, міграційних зупинок та зимівель.
Особливості біології та наукове значення: :В Україні мігрує навесні в квітні–травні та восени в серпні–вересні, зупиняючись переважно на березі моря, лиманів, заток, поблизу мілких тимчасових озер, вздовж річок, на ділянках степової рослинності, або на косах, мілинах. Усього з 1998 по 2006 рр. відомо 15–27 спостережень в основному на Азово-Чорноморському узбережжі. За ві зуальними спостереженнями, живиться водяними та наземними комахами та їх личинками, дощовими черв´яками, молюсками тощо.
Морфологічні ознаки::Маса тіла: бл. 120 г, довжина: 40–46 см, розмах крил: 72–82 см. Дорослий птах зверху темно-бурий зі світлою строкатістю, горло білувате, на білуватих боках тулуба і волі темно-бурі краплеподібні плями. Задня частина спини, поперек, надхвістя і черево білі. Спід крил білий, першорядні махові пера зверху темно-бурі, внутрішні першорядні і бурі другорядні — з білими плямами. Хвіст білий з бурими поперечними смугами. Дзьоб довгий, темно-бурий, загнутий донизу, ноги темно-сірі. Молодий птах подібний до дорослого, але верх рудіший, воло і боки тулуба з бурими рисками.режим збереження популяцій та заходи з охорониМає міжнародний охоронний статус за IUCN як вид під критичною загрозою, охороняється конвенціями CITES (Додаток І), Боннською (Додаток І і ІІ) та Бернською (Додаток ІІ), AEWA, внесений до ЧКУ (1994). В рамках Боннської конвенції укладений Меморандум про взаємо розуміння щодо заходів збереження тонкодзьобого кроншнепа. Заходи охорони: створення у місцях регулярних реєстрацій виду природоохоронних територій, популяризація, роз’яснювальна робота з природокористувачами, особливо мисливцями.
Режим збереження популяцій та заходи з охорони:Відомостей немає.
Господарське та комерційне значення:Відомостей немає.
Джерело: Кистяковский, 1980; Лысенко, 1992; Белик, 1994; Бун- дзяк та ін., 1994; Ардамацкая, 1997, 2000; Луговой, 1998; Нанкинов, 1998; Костин, 1999; Жмуд, 1999 а, 1999 б; Рединов, 2001; Яремченко та ін., 2001; Руденко, Ярем- ченко, 2002; Попенко, 2003; Попенко