Все Красные Книги > Червона книга України. Тварини

коловодник ставковий (поручайник)
tringa stagnatilis (bechstein, 1803)


Таксономічна належність: Клас — Птахи (Aves), ряд — Сивкоподібні (Charadriiformes), родина — Бекасові (Scolopacidae). Один з 10-ти видів роду; один з 6-ти видів у фауні України.
Природоохоронний статус виду: Зникаючий.
Ареал виду та його поширення в Україні: Степова, лісостепова, пд. частина лісової смуги Європи, Пн. Казахстан, Алтай, Далекий Схід. В Україні з початку 1960 рр. відбувається загальне скорочення ареалу і зменшення чисельності виду. До 1950 рр. був звичайним гніздовим птахом Полтавської і Харківської обл., траплявся в Київській, Черкаській, Дніпропетровській обл. Зараз оселяється майже виключно у долині середньої течії р. Десна у межах Чернігівської і Сумської обл. Зареєстровані окремі випадки гніздування та зустрічі птахів з елементами шлюбної поведінки в Черкаській обл. (Ірдинські болота), заплаві р. Сіверський Донець (Донецька, Харківська обл.), заплаві рр. Сейм, Псел, Ворскла (Сумська обл.).
Чисельність і причини її зміни: В Україні загальна чисельність виду становить від 50 до 100 пар.
Причини зміни чисельності: меліорація, затоплення заплавних лук при створенні водосховищ, зарегулювання русел річок, дачна забудова, браконьєрство.
Особливості біології та наукове значення: : Гніздовий перелітний птах. Прилітає в першій декаді квітня — другій декаді травня. У пд. р-нах особини, що не розмножуються, можуть траплятися в літній період, протягом червня — початку липня. Оселяється на заболочених ділянках річкових заплав, по окраїнах боліт та берегах водойм (в т.ч. штучного походження). Відкладання яєць з середини (іноді початку) травня. У повній кладці 4 яйця. Насиджують кладку обидва птахи. Пташенята з’являються в кінця травня — середині липня. Осіння міграція з сере дини липня до кінця серпня (у Криму — до середини вересня). Зимує в Африці, Пд. Азії, Австралії. Живиться водяними кліщами, комахами та дрібними молюсками.
Морфологічні ознаки: Маса тіла — 50–85 г, довжина тіла — 22–25 см, розмах крил — 39–44 см. Стрункий невеликий кулик розміром з дрозда. Верх буроватосірий з темно-бурими плямами, низ білуватий. Дзьоб прямий, тонкий, чорного кольору. Ноги довгі, зеленуваті, у польоті далеко виступають за край хвоста. режим збереження популяцій та заходи з охорони Занесений до переліків Бернської (Додаток ІІ) та Боннської (Додаток ІІ) конвенцій, AEWA. В Україні охороняється в ДеснянськоСтарогутському НПП, Мезинському НПП, Середньо-Сеймському РЛП.
Режим збереження популяцій та заходи з охорони: Відомостей немає.
Господарське та комерційне значення: Раніше був об’єктом полювання.
Джерело: Кістяківський, 1957; Спангенберг, Журавлев, 1967; Костин, 1983; Cramp, Simmons, 1983; Шапаренко, 1993; Писарев и др., 1994; Лебедь, Мирзликин, Хоменко, 1996; Hagemejer, Blair, 1997; Афанасьев, 1998; Дядичева, Кинда, 1998; Грищенко, 2002; Birds in Eur