Все Красные Книги > Червона книга України. Тварини

баклан чубатий
phalacrocorax aristotelis (linnaeus, 1761)


Таксономічна належність:Клас — Птахи (Aves), ряд — Пеліканоподібні (Pelecaniformes), родина — Бакланові (Phalacrocoracidae). Вид політипного роду; один з 3-х видів роду в фауні України, представлений середземноморським підви дом — P. a. desmarestii.
Природоохоронний статус виду: Зникаючий.
Ареал виду та його поширення в Україні:Пн. береги Кольського і Скандинавського п-овів, Великобританії, Ірландії, Ісландії, Франції, Іспанії та Португалії, береги і о-ви Середземного, Адріатичного, Егейського та Чорного морів, пн. узбережжя Африки. В Україні гніздиться в Криму (п-ів Тарханкут, пд. узбережжя, пд. Керченського п-ова).
Чисельність і причини її зміни:У Європі чисельність складає 75–81 тис. пар. У Криму близько 850–900 пар, в т.ч. бл. 500 пар на Тарханкуті. Зимова щільність — 2–11 особин на 1 км прибережній смуги акваторії.
Причини зменшення чисельності: : забруднення моря нафтопродуктами, фактор непокою.
Особливості біології та наукове значення: :Вид осілий. За межами р-нів гніздування траплявся на пн. Криму. Заселяє скелясті морські береги — обриви та острівці. Кормовий біотоп — двокілометрова смуга у прибережній акваторії. Моногам. Співвідношення статей приблизно рівне. Гніздиться окремими парами і групами. Гніздо складене з рослинних решток — гілок, жорстких стебел трав, водоростей. Відкладання яєць триває з кінця лютого до травня. У кладці 1–5, переважно 3 яйця. Насижують обидва партнери. Тривалість інкубації 28 діб, успіх інкубаціі — близько 65%. У виводку 1–3 пташенят. Підйом на крила у віці 60 діб. Статева зрілість у 2–3-річному віці. Живиться рибою (бички, піщанка, атеринка смаріда, губанові та ін. ), рідко дрібними ракоподібними. Спосіб живлення — пірнання.
Морфологічні ознаки:Тіло струнке. Довжина тіла — 65–80 см, розмах крил — 90–105 см, маса тіла — 1,7–2,1 кг. Оперення дорослих цілком чорне з металічним зеленим полиском. У шлюбному вбранні (взимку і до кінця весни) на голові чуб. Дзьоб і ноги темні, гола ділянка шкіри навколо дзьоба жовта. Молоді зверху бурі, черево, шия і підборіддя світлі.режим збереження популяцій та заходи з охорониЗанесено до ЧКУ (1994), Додатку ІІІ Бернської конвенції. Охороняється в Карадазькому і Опуцькому заповідниках. Внесений у перелік рідкісних і зникаючих видів і підвидів, більша частина ареалів яких знаходиться у Європі (ЕЕС Директива по охороні птахів), в Червону книгу Чорного моря. Необхідне створення Тарханкутського заповідника, посилення охорони існуючих природоохоронних територій.
Режим збереження популяцій та заходи з охорони:Відомостей немає.
Господарське та комерційне значення:Відомостей немає.
Джерело: Костин, 1983; Смогоржевський, 1979; Степанян, 1990; Цвелих, 2002; Кошелев та ін., 2002; Бескара- вайний, 2004. Автор: М.М. Бескаравайний Малюнок: І.І. Землянських