Все Красные Книги > Червона книга України. Тварини

чапля жовта
ardeola ralloides (scopoli, 1769)


Таксономічна належність: Клас — Птахи (Aves), ряд — Лелекоподібні (Ciconiiformes), родина — Чаплеві (Ardeidae). Один з 5-ти видів роду; єдиний вид роду у фауні України.
Природоохоронний статус виду: Рідкісний.
Ареал виду та його поширення в Україні:Гніздовий ареал охоплює Африку, Пд. Європу та Пд.-Зх. Азію. Зимує на узбережжі Середземного моря в Європі та Африці. В Україні гніздиться у пониззі Дунаю, Дністра і Дніпра, в Криму (Лебедині о-ви, Сх. Сиваш), на пд. Запорізької обл. (заплава р. Молочної) та в інших місцях пд. України. Під час міграцій трапляється майже на всіх водоймах пд. України.
Чисельність і причини її зміни:Детальні відомості про чисельність виду у світі відсутні, але помітного її зменшення немає. В Україні найбільші колонії виду є у плавнях Дунаю (разом понад 50 пар), Дністра (210–510 пар), Дніпра (300–310 пар) та на Сх. Сиваші (ймовірно, понад 100 пар); в інших місцях Пд. України (Запорізька обл., Лебедині о-ви в Каркінітській затоці) гніздяться окремі пари та групи з 5–12 пар. Зміни чисельності відбуваються в результаті затоплення плавнів внаслідок будівництва ГЕС, евтрофікації та меліорації водойм, посилення фактору непокою.
Особливості біології та наукове значення: :Перелітний птах. Моногам. Прилітає у квітні–травні. Заселяє зарості очерету на берегах прісних і солонуватих водойм, плавні річок з очеретяними заростями, кущами та деревами. Гнізда влаштовує в колоніях інших птахів на деревах, кущах та в очереті. У кладці 2–6 (здебільшого 4–5) яєць; насиджують самка і самець, 24 доби. Пташенята стають на крила у середині серпня, тримаються разом з дорослими на місцях гніздування до відльоту у серпні–вересені. Живиться безхребетними (жуки, бабки, павуки, ракоподібні), земноводними та дрібною рибою. Важливий елемент фауни заплав.
Морфологічні ознаки:Маса — 230–370 г, довжина тіла — 440–470 мм, розмах крил — 800–920 мм. Голова та шия жовті, низ тулуба, хвіст і крила білі, спина винного кольору; дзьоб блакитний, лапи темно-сірі.
Режим збереження популяцій та заходи з охорони:Вид внесено до Резолюції № 6 Бернської конвенції зі статусом 2, ЧКУ (1994), Додатку ІІ Бернської конвенції, AEWA. Охороняється у комплексі з іншими видами у Кримському ПЗ (на Лебединих о-вах), Дунайському БЗ, РЛП «Ізмаїльські о-ви» та заказниках загальнодержавного значення «Молочний лиман», «Обитічна коса», «Сивашик» та ін. Необхідно створити НПП на Сх. Сиваші та заказник у заплаві р. Молочної біля с. Світлодолинського.
Режим збереження популяцій та заходи з охорони:Відомостей немає.
Господарське та комерційне значення:Відомостей немає.
Джерело: Смогоржевський, 1979; Петрович, 1981; Костин, 1983; Потапов, 2001; Гринченко, 2004; Кошелев и др, 2004, 2005; Русев, 2004; Бескаравайный, 2005; Костин, Тарина, 2005. Автор: В.І. Лисенко Малюнок: І.І. Землянських