Все Красные Книги > Червона книга України. Тварини

коровайка
plegadis falcinellus (linnaeus, 1766)


Таксономічна належність:Клас — Птахи (Aves), ряд — Лелекоподібні (Ciconiiformes), родина — Ібісові (Threskiornithidae). Один з 2-х видів роду: єдиний вид роду у фауні України.
Природоохоронний статус виду: Вразливий.
Ареал виду та його поширення в Україні:Пд. Європа, Пд. Азія, Пн. Африка, Австралія, Америка. Зимує в країнах Тропічної Африки, на п-ові Індостан. В Україні гніздиться на оз. Кугурлуй, Картал, Китай, о-ві Малий Татару, в Стенцівсько-Жебриянських плавнях, дельтах Дністра та Дніпра, верхів’ях Тилігульського лиману, заплаві р. Інгул, на Лебединих о-вах, Сиваші, в дельті р. Молочної.
Чисельність і причини її зміни:На території України гніздиться біля 1,5–2 тис. пар, найбільші колонії в дельті Дунаю та на Сиваші. У Європі гніздиться 16–22 тис. пар. Чисельність виду скорочується через забір води для зрошування, випалювання очерету, забудову прибережних смуг, влаштування рибницьких ставків на місці кормових біотопів, застосування пестицидів, посилення фактора непокою в період розмноження та браконьєрство.
Особливості біології та наукове значення: :Прилітає у квітні. Оселяється в заплавах з заростями очерету, луками та лісами, вербовими чагарниками. Гніздиться колоніями, часто з іншими видами лелекоподібних. Гнізда влаштовує на кущах, заломах очерету. У кладці 3–4 яйця (кінець квітня — початок травня). Насиджування триває 21 день. Пташенята вилітають з гнізд у червні–липні. Відлітає в серпні–вересні. Живиться личинками комах, молюсками, рідше мальками риб, пуголовками, дрібними жабами.
Морфологічні ознаки:Птах з довгим, вигнутим дзьобом довжиною близько 100–140 мм. Довжина тіла в середньому: у самок — 553 мм, самців — 635 мм. Розмах крил в середньому: у самців — 1014 мм, самок — 917 мм. Вага — 530–768 г. У шлюбному вбранні голова, шия, тулуб і частина покривних пер крил шоколадно-коричневі з пурпуровим металічним полиском; махові і великі покривні пера крил темно-зелені з полиском, хвіст чорний з пурпуровим полиском; дзьоб і ноги бурі. У позашлюбному вбранні голова, шия, тулуб темно-бурі з білими рисками.режим збереження популяцій та заходи з охорониОхороняється в Дунайському БЗ та Кримському ПЗ, Ніжньодністровському НПП, Тилігульському РЛП. Внесено до ЧКУ (1994), списків Бернської (Додаток II) та Боннської конвенцій (Додаток II), угоди AEWA. Слід взяти під охорону колонії на Сх. Сиваші, у дельті Дністра, заборонити забудову прибережних смуг, обмежити випалювання та викошування очерету комбайнами, застосування гербіцидів у місцях багаторічного гніздування. Доцільно відновити втрачені заплавні луки у дельті Дністра, проводити широку просвітницьку кампанію та заборонити полювання на пернату дичину у серпні на водноболотних угіддях.
Режим збереження популяцій та заходи з охорони:Розмножується в умовах зоопарків.
Господарське та комерційне значення:Відомостей немає.
Джерело: Андрющенко и др., 2000; Архипов, Фесенко, 2005; Бескаравайный, 2005; Ветров и др., 2003; Гержик, 2003; Костин, Тарина, 2005; Петрович, Щеголев, 2003; Потапов, 2001; Рединов, 1999; Рединов, Корзюков, 2005; Русев, 2000, 2003; Сиохин и др., 2000; Тарина