Все Красные Книги > Червона книга України. Тварини

жовна зелена (дятел зелений)
picus viridis linnaeus, 1758


Таксономічна належність: Клас — Птахи (Aves), ряд — Дятлоподібні (Piciformes), родина — Дятлові (Picidae). Один з двох видів роду у фауні України, представлений номінативним підвидів P. v. viridis.
Природоохоронний статус виду: Вразливий.
Ареал виду та його поширення в Україні: Зх. Євразія від Атлантичного узбережжя на сх. до долини р. Волга, на пн. до Скандинавського п-ва, на пд. до Середземноморського узбережжя і Малої Азії. В Україні гніздиться на Поліссі, у зх. р-нах та, спорадично, у пониззях рр. Дунай та Дністер.
Чисельність і причини її зміни: Загальна чисельність в Україні становить біля 500–800 пар. У Сх. Поліссі в останні десятиріччя чисельність виду зменшилась майже в 3 рази. В Лісостепу перестав гніздитися ще в 1920-х рр.
Причини зміни чисельності: вирубування заплавних лісів, використання пестицидів та, можливо, конкуренція за місця гніздування з більш численною жовною сивою.
Особливості біології та наукове значення: : Гніздовий, осілий і кочовий птах. Оселяється в листяних і мішаних лісах, переважно річкових долин. У другій половині квітня утворює пари і видовбує дупла, переважно в м’яких породах дерев. Кладки з 2–8 яєць з’являються у другій половині травня — на початку червня. Пташенята залишають гніздо в червні–жовтні. Живиться переважно мурахами та їхніми лялечками, може їсти плоди вишні, черешні, шовковиці.
Морфологічні ознаки: Маса тіла — 186–250 г, розмах крил — 40–42 см. Довжина тіла самця — 330–360 мм, дов жина тіла — самки 340–371 мм. Великий дятел з яскраво-зеленим забарвленням верху, блідно-зеленим низом та жовтим надхвістям. Червона пляма на голові закриває тім’я і потилицю. Лоб чорний, навколо очей чорні плями. Самець вздовж щік має червоні «вуса» з чорним обідком, у самки «вуса» чорні. режим збереження популяцій та заходи з охорони Знаходиться під охороною Бернської конвенції (Додаток ІІ). В Україні охороняється на об’єктах ПЗФ Полісся, зх. р-нів та у Дунайському БЗ.
Режим збереження популяцій та заходи з охорони: Відомостей немає.
Господарське та комерційне значення: Відомостей немає.
Джерело: Страутман, 1954; Мальчевский, Пукинский, 1983; Митяй, 1983; Афанасьев, 1998; Біорізноманітність Дунайського біосферного заповідника…, 1999; Гаврись, 2003. Автор: Г.Г. Гаврись Малюнок: І.І. Землянських