Все Красные Книги > Червона книга України. Тварини

пухівка (гага)
somateria mollissima (linnaeus, 1758)


Таксономічна належність:Клас — Птахи (Aves), ряд — Гусеподібні (Anseriformes), родина — Качкові (Anatidae). Один з 4-х видів роду; єдиний вид роду у фауні України, представлений номінативним підвидом.
Природоохоронний статус: .Вразливий.
Ареал виду та його поширення в Україні:Гніздовий ареал охоплює пн. узбережжя і о-ви Євразії та Пн. Америки. В Україні гніздиться на о-вах Ягорлицької, Тендрівської та Джарилгацької заток, на Кінбурнській косі та о. Березані. В означених районах, а також у прибережній зоні Одеської обл. та дуже рідко в українській частині дельти р. Дунаю зимує частина популяції.
Чисельність і причини її зміни:Гніздову популяцію у Європі оцінено в межах 840 тис. — 1 млн. 200 тис. пар, зимівельну — 1 млн. 700 тис. ос. На о-вах Ягорлицької і Тендрівської заток Чорноморського БЗ гніздиться 1,2–2 тис. пар, в РЛП «Кінбурнська коса» — близко 100 пар, у інших місцях — поодинокі пари. В останні роки чисельність зменшується. У р-ні Чорноморського БЗ кількість гніздових пар знизилась до 670–700. На зимівлю залишається від 500 до 2 тис. ос., раніше реєстрували до 8 тис. ос. Причини зміни чисельності — погіршення екологічного стану Чорного моря, епізоотії у гніздових поселеннях, знищення кладок мартином жовтоногим.
Особливості біології та наукове значення: :У місцях гніздування з’являється у березні. Гніздові біотопи — низькі о-ви і узбережжя з заростями очерету та трав’яної рослинності. Гнізда частіше влаштовує в очереті, рідше — у лободі, кінському щавлі та заростях інших трав’яних рослин у прибережній зоні. Інколи утворює колонії. У повній кладці 3–8 яєць (найчастіше — 5–6). Насиджування триває 28–30 днів. Перші пташенята з’являються у кінці квітня — на початку травня. Живиться молюсками (головним чином мідіями), дрібними крабами та іншими ракоподібними. Основний ворог — мартин жовтоногий, який знищує яйця і пташенят.
Морфологічні ознаки:Довжина тіла 57–71 см. Розмах крил 80– 108 см. Маса тіла 1,2–2,8 кг. Самець у шлюбному вбранні: голова зверху чорна, знизу біла; на потилиці і задній частині щік зеленкуваті плями, верх і плями ззаду на боках тулуба білі, воло рожевувато-кремове, решта тулуба чорна; дзьоб зеленкувато-оливковий, на кінці — білий. Самка темно-бура, пера тулуба і покривні пера крил з рудуватою або вохристою облямівкою. Молода особина забарвленням схожа на самку.режим збереження популяцій та заходи з охорониВключено у ЧКУ (1994), угоди AEWA, Додаток ІІІ Бернської конвенції, а також у Додаток ІІ Боннської конвенції. Охороняється на території Чорноморського біосферного заповідника, РЛП «Кінбурнська коса».
Режим збереження популяцій та заходи з охорони:Проводилось на стаціонарі у с. Мартовому Печенізького р-ну Харківської обл.
Господарське та комерційне значення:Відомостей немає.
Джерело: Андрющенко, Грінченко, 1998; Ардамацкая, 1991, 2001; Петрович, 1999, 2000; Яремченко, Рибачук, 1999; Rudenko, Yaremchenko, 1999; Петрович, Дер- кач, 2003; Петрович и др., 2005. Автори: О.А. Яремченко, А.Г. Руденко Малюнок: І.І. Землянських