Все Красные Книги > Червона книга України. Тварини

лебідь малий
cygnus bewickii yarrell, 1830


Таксономічна належність:Клас — Птахи (Aves), ряд — Гусеподібні (Anseriformes), родина — Качкові (Anatidae). Один з 7-ми (за ін. джерелами, 6-ти) видів роду; один з 3-х видів роду у фауні України. Деякими дослідниками вважається підвидом ле бедя американського — С. соlbianus bewickii.
Природоохоронний статус: Рідкісний.
Ареал виду та його поширення в Україні: В Україні не гніздиться. Окремі особини зимують на пн. узбережжі Азовського моря (Молочний лиман, Обитічна затока). Відомі зальоти у Полтавську, Волинську та ін. обл. Гніздиться в тундровій смузі Євразії, на о-вах Колгуєв, Вайгач, Пд. (Нова Земля). Зимує на Британських о-вах, пн.-зх. узбережжі Європи (Нідерланди, Німеччина), пд. узбережжі Каспійського моря, на узбережжі Пд.-сх. Азії (Японія, Китай).
Чисельність і причини її зміни: Незначна. Трапляється окремими групами по 3–5, зрідка до 20 ос. На чисельність впливають господарське освоєння тундри та браконьєрство.
Особливості біології та наукове значення: : На зимівлі тримається разом з іншими видами лебедів, рідше — окремими зграями та сімейними групами на відкритих солоних водоймах. Відлітає з місць зимівлі у березні (в цей час трапляється у внутрішній частині України). Гніздиться на озерах низинних тундр, у рослинному покриві яких домінують осоки. Під час перельотів зупиняється на великих водоймах, у заплавах річок, в береговій зоні моря. В Україні у другій половині ХХ ст. зареєстрований тільки на узбережжі Азовського моря. Жи виться переважно рослинною їжею.
Морфологічні ознаки:Маса — 4,9–6,5 кг, довжина тіла — 107–132 см, розмах крил — 173–200 см. Дорослий птах білий з чорними лапами та двоколірним дзьобом (основа жовта, від ніздрів до кінця — чорний). Молодий птах попелясто-сірий. режим збереження популяцій та заходи з охорони Внесено до ЧКУ (1994), Додаток ІІ Бернської та Додатки І і ІІ Боннської конвенцій, Резолюції № 6 Бернської конвенції (2 категорія); переліку заборонених для полювання видів в Україні. Охороняється разом з іншими водоплавними птахами у заказниках загальнодержавного значення «Молочний лиман» та «Обитічна коса».
Режим збереження популяцій та заходи з охорони:Успішно розмножується у зоопарках та розплідниках.
Господарське та комерційне значення:Не має, лише іноді здобувається мисливцями.
Джерело: Гавриленко, 1960; Степанян, 1975; Кищинский, 1979; Лысенко, 1991; Сабиневский, 1985; Минеев, 1986; Derek, Rose, 1996. Автор: В.І. Лисенко Малюнок: І.І. Землянських