Все Красные Книги > Червона книга України. Тварини

жайворонок сірий
calandrella rufescens (vieillot, 1820)


Таксономічна належність:Клас — Птахи (Aves), ряд — Горобцеподібні (Passeriformes), родина — Жайворонкові (Alaudidae). Один із 13-ти (за іншими джерелами — 7-ми) видів роду; один з 2-х видів роду у фауні України.
Природоохоронний статус виду: Неоцінений.
Ареал виду та його поширення в Україні:Пд. Піренеїв, Пн. Африка, Пн. Аравія, Мала Азія, пд. межиріччя Дону, Волги і Уралу, Закавказзя, Центральна Азія, бас. Хуанхе до Жовтого моря. Зимівля у пд. частині ареалу. В Україні гніздиться у Причорномор’ї, Пн.-зх. Приазов’ї, Пн. частині Криму; зимує у Присивашші.
Чисельність і причини її зміни:Чисельність в країні близько 200–2000 пар при скороченні за десятиріччя на 20%. У зимовий період від пониззя Дніпра до пд. Донеччини та у Степовому Криму тримається 100–1000 ос. На лучних ділянках заплави р. Молочної у Запорізькій обл. у січні 1997 і 1999 рр. щільність склала 5,6–26,4 ос./км2. Іноді загальна чисельність зимуючих птахів значніша: у першій половині 2001 р. по усьому р-ну зимівлі виявлено 7,22 тис. ос. Протягом останніх десятиліть в Європі відбувається скорочення чисельності, яку в 1990-х рр. оцінювали у більше ніж 1,5 млн. пар. Зміни чисельності через зменшення придатних для гніздування біотопів через обробіток цілинних ділянок та заліснення.
Особливості біології та наукове значення: :Перелітно-кочовий птах. На гніздових ділянках з’являється у кінці квітня. Трапляється у посушливих степових р-нах з солончаками, пісками, перелогами та випасами з негустою трав’яною рослинністю. Гніздиться окремими парами. Гнізда з решток рослин влаштовує на землі. Кладки яєць трапляються з початку травня до початку липня, у частини птахів, ймовірно, впродовж гніздового періоду буває 2 кладки. У кладці 4–5 яєць. Пташенята залишають гнізда у віці 9 днів. Перших зльотків спостерігають з кінця травня, погано літаючі пташенята трапляються до початку серпня. Вигодовують пташенят обидва птахи пари. У післягніздовий період птахи тримаються зграями. Влітку живиться комахами, головним чином жуками і прямокрилими, до раціону входить і рослинна їжа. У зимовий період у живленні переважає насіння різних рослин.
Морфологічні ознаки:Маса тіла — 22–28 г, довжина тіла — близько 15 см. Дорослий птах зверху сірувато-бурий з темнішими плямами, над оком світла «брова», низ білуватий, на волі і боках темні риски, на крайніх стернових перах білі плями, дзьоб і ноги бурі. Молодий птах строкатіший. режим збереження популяцій та заходи з охорониПідлягає охороні відповідно до Бернської конвенції (Додаток ІІ). Охороняється у Азово-Сиваському НПП. Слід створити умови для відновлення природних фітоценозів у місцях поширення виду, відмовившись від зрошування або залісення земель у посушливих степових районах.
Режим збереження популяцій та заходи з охорони:Відомостей немає.
Господарське та комерційне значення:Не має.
Джерело: Волчанецкий, 1954; Попенко, 1979; Костин, 1983; Степанян, 1990; Дядичева и др., 1999; Андрющен- ко и др., 2001, 2006; Фесенко, Бокотей, 2002; Гор- бань, 2004; Birds in Europe, 2004; Handbook of the Birds of the World, 2004; Фесенко, 2008. Автор: Г.В. Фе