Все Красные Книги > Червона книга України. Тварини

голуб-синяк
columba oenas linnaeus, 1758


Таксономічна належність:Клас — Птахи (Aves), ряд — Голубоподібні (Columbiformes), родина — Голубові (Columbidae). Один із 51-го видів роду; один із 3-х видів роду у фауні України.
Природоохоронний статус виду: Вразливий.
Ареал виду та його поширення в Україні:Охоплює майже усю Європу, Малу Азію, Закавказзя, пд. Центральної Азії; в Україні Карпати, Полісся, частково Лісостеп, Гірський Крим і, можливо, заплави Дунаю. Зимує на пд. ареалу; в Україні — на пд., зрідка в інших місцях.
Чисельність і причини її зміни:У більшості р-нів Полісся і Криму нечисленний, у Лісостепу — рідкісний. Влітку у стиглих букових лісах Карпат та на рівнині — 4–6 ос./км2, у інших типах лісу — 0,07–2 ос./км2. У бучинах Закарпаття біля 2,5–3 тис. пар. У заповідниках чисельність така: Рівненському — до 100, «Прип’ять-Стохід» — до 100, Поліському — до 10, Шацькому — до 10 пар. Загальна чисельність на гніздуванні в країні не більше 8–12 тис. пар при чисельності в Європі у 520–730 тис. пар. Чисельність зимуючих синяків в Україні — 500–1500 ос. Основні чинники зниження чисельності: зменшення площ старих лісів, омолодження деревостанів, вирубування дуплистих дерев, отруєння хімікатами на полях, збільшення чисельності яструба великого і куниці лісової, фактор непокою.
Особливості біології та наукове значення: :Гніздовий, перелітний. У помірно холодні зими трапляється майже по усій країні. Прилітає на місця розмноження у березні–квітні. Заселяє ліси різного типу, перевагу віддає листяним і мішаним, старим, з дуплистими деревами, поряд з відкритими місцями. У Карпатах улюблений біотоп — старі букові ліси. Гніздиться окремими парами. Для гнізд використовує дупла, інколи борті і порожнини в опорах ЛЕП. За один сезон може бути два виводки. У кладці 2 яйця. Насиджують обидва птахи, 16–17 днів. Пташенята залишають гніздо через 25–27 днів. Синяки об’єднуються в осінні зграї, частіше по 10–20 ос. Осінній відліт у вересні–жовтні. Живиться насінням диких і культурних злаків, бобових, гречкових на полях, узбіччі доріг, порубах, зрідка комахами і дрібними молюсками.
Морфологічні ознаки:Маса тіла — до 300 г, довжина тіла — 31–34 см, розмах крил — 63–70 см. Дорослий птах сизувато-сірий, на шиї і волі металічний полиск, верхівка хвоста чорна, дзьоб червонуватий з жовтою верхівкою, ноги червоні, восковиця біла. Молодий птах буруватий.режим збереження популяцій та заходи з охорониЗанесений у Додаток ІІІ Бернської конвенції, до червоних переліків Дніпропетровської, Полтавської і Харківської обл. Охороняється у заповідниках і національних парках. Заходи охорони: збереження дуплистих дерев, охорона на прольоті, виключення чинника непокою, заборона полювання, розвішування штучних гніздівель, організація заказників у місцях гніздування.
Режим збереження популяцій та заходи з охорони:Розмножується у вольєрах (Німеччина).
Господарське та комерційне значення:До включення в Червону книгу України вважається мисливським видом.
Джерело: Костин, 1983; Гузій, 1994, 1995, 1996, 2006; Андру- щенко и др., 1998; Русев и др., 1998; Дядичева и др., 1999; Кныш, 2001; Луговой, 2003; Горбань, 2004; Книш, Костюшин, Фесенко, 2008. Автори: М.П. Книш, В.А. Костюшин, Г.В. Фесенко Малюнок: І.І. Землянс