Все Красные Книги > Червона книга України. Тварини

морський кріт
upogebia pusilla (petagna, 1792)


Таксономічна належність:Клас — Ракоподібні (Crustacea), ряд — Десятиногі (Decapoda).
Природоохоронний статус виду: Рідкісний.
Ареал виду та його поширення в Україні: Біля сх. узбережжя Атлантики від Англії до Португалії. Середземне, Адріатичне, Егейське, Чорне та Азовське моря. В Україні — вздовж берегів Чорного моря від Дунаю на зх. до Керченської протоки і далі в Азовському морі
Чисельність i причини її зміни: Низька.
Причини зміни чисельності: добування піску з морського дна, замулення і забруднення дна моря.
Особливості біології та наукове значення: : Вид мешкає на глибині до 10 м, переважно в місцях з піщаним або мулисто-пісчаним ґрунтом.
Морфологічні ознаки: Карапакс звужений в передній частині, де сплющений латерально. На передній частині карапаксу біля основи стебла першої пари антен добре помітна велика колючка. Очні стеблини тонкі. Рухомий палець клешні зігнутий, зовнішня та верхня сторони покриті щетинками. Нерухомий палець гострий, з гладеньким зовнішним краєм, хапальний край дрібно зазубрений. Зовнішня сторона долоні гладенька, злегка випукла, на нижній стороні є гладенький повздовжній гребінь і борозна з щетинками. Абдомінальні сегменти більш вузькі на проксимальному та дистальному кінцях, найширші в середній частині. Тельсон майже квадратний, задній край його злегка випуклий, на верхній поверхні є борозна. Максимальна довжина тіла — 5,9 см.Режим збереження популяцій та заходи з охорони:Збереження біотопів.
Режим збереження популяцій та заходи з охорони:Відомостей немає.
Господарське та комерційне значення: Відомостей немає.
Джерело: Виноградов, 1967; Konsulova, 1999; Макаров, 2004. Автор: Ю.М. Макаров Малюнок: О.А. Задніпрян