Все Красные Книги > Червона книга України. Тварини

велетенський мурашиний лев західний
acanthaclisis occitanica (villers, 1789)


Таксономічна належність:Клас — Комахи (Insecta), ряд — Сітчастокрилі (Neuroptera), родина — Мурашині леви (Myrmeleontidae).
Природоохоронний статус виду: Зникаючий.
Ареал виду та його поширення в Україні:Середземноморський реліктовий вид, який зустрічається у засушливих районах Середньої та Пд. Європи, на Пн. Африки та широкою смугою від Малої Азії до Пакистану. В Україні — пд. та Крим.
Чисельність і причини її зміни:Рідкісний вид. Найчастіше трапляються поодинокі особини, проте місцями іноді спостерігається літ, який складається з численних дорослих особин. Вид потерпає через господарське та рекреаційне освоєння приморських пісків, їхнє заліснення.
Особливості біології та наукове значення: :Населяє переважно приморські піски та дюни з розрідженою чагарниковою чи трав’янистою рослинністю. На Пд. Європи зустрічається і в гірській місцевості до висоти у 1000 м н. р. м. Дорослі особини активні з настанням сутінків, досить охоче летять на світло. Личинки, які досягають у довжину до 30 мм, живуть у піщаному ґрунті під тонким шаром піску, де активно вишукують здобич. На відміну від багатьох інших представників родини пасток у вигляді лійок не будують. Повний цикл розвитку складає три роки.
Морфологічні ознаки:Тіло і ноги густо вкриті довгими волосками. В костальному полі переднього крила клітинки переднього ряду плоскі, неначе сплющені, клітинки заднього ряду помітно більші, п’ятикутної форми, тіло імаго 40–49 мм.
Режим збереження популяцій та заходи з охорони: Заповідання придатних для виду біотопів.
Розмноження та розведення у спеціально створених умовах: Відомостей немає.
Господарське та комерційне значення:Відомостей немає.
Джерело: Кривохатский, Захаренко, 1994; Известия Харь- ковского энтомологического общества, 1994; Определитель насекомых европейской части СССР...; Вшивкова, Дорохова, Качалова, Луппова, Мартынова, 1987; Черный, 2005; Gepp., Hölzel, 1989. Автор: В.М. Титар Мал