Все Красные Книги > Червона книга України. Тварини

долерус короткокрилий
dolerus subalatus kerensky, 1926


Таксономічна належність: Клас — Комахи (Insecta), ряд — Перетинчастокрилі (Hymenoptera), родина — Справжні пильщики (Tenthredinidae).
Природоохоронний статус: Вразливий.
Ареал виду та його поширення в Україні: Ареал охоплює тетиторію пд. та пд.-сх. України, пд. областей європейскої частини Росії та деякі райони пн. Кавказу. В Україні знайдено у Херсонській, Дніпропетровській та Луганській обл.
Чисельність і причини її зміни: Незначна (поодинокі особини). Причини зміни чисельності не з’ясовані (можливо, осушення степових блюдець, пересихання струмків і річок).
Особливості біології та наукове значення: : Дає одну генерацію на рік. Імаго активні у квітні–травні. Тримаються у злаковоосоковому різнотрав’ї, переважно біля боліт, струмків і річок. Самці гарно літають, самки брахіптерні і не здатні до польоту. Яйця відкладають у листки злакових (в тому числі пирію), на яких живляться личинки.
Морфологічні ознаки: Тіло і вусикі чорні. Крила скорочені, покривають черевце до 6–7 терґітів. Опушення крил блідо-сіре. Ноги чорні, лише колінця всіх ніг широко руді. Черевце дрібно шагреньоване, лише перший тергіт гладенький, блискучий. Довжина тіла — 7,5–9 мм.
Режим збереження популяцій та заходи з охорони: Треба докладніше вивчити особливості біології виду, виявити і взяти під охорону місця його перебування. Охороняється у БЗ «Асканія-Нова».
Режим збереження популяцій та заходи з охорони:Відомостей немає.
Господарське та комерційне значення: Відомостей немає.
Джерело: Керенский, 1926; Єрмоленко, 1975; Желоховцев, 1988; ЧКУ, 1994. Автори: В.М. Єрмоленко, А.Г. Котенко Фото: О.С. Мандзюк