Все Красные Книги > Червона книга України. Тварини

сфекс рудуватий
sphex funerarius gussakovskij, 1934


Таксономічна належність: Клас — Комахи (Insecta), ряд — Перетинчастокрилі (Hymenoptera), родина — Риючі осисфециди (Sphecidae).
Природоохоронний статус: Неоцінений.
Ареал виду та його поширення в Україні: Охоплює Пд. Європу, Кавказ, Пд.-Зх. та Середню Азію, Пн. Африку. В Україні — Одеська, Миколаївська, Херсонська, Полтавська, Харківська, Донецька обл. та Крим.
Чисельність і причини її зміни: Незначна.
Причини зміни чисельності: руйнування сприятливих для існування виду стацій через господарську діяльність людини, надмірне застосуванні пестицидів.
Особливості біології та наукове значення: : Мешкає на схилах невисоких гір, балок, в долинах річок. Імаго літають з червня до серпня. Антофіли, живляться нектаром квіток (зонтичних, молочайних та ін.). Гніздо роблять у ґрунті, з горизонтальним і вертикальним ходами та 2–3 комірками. Для живлення личинок заготовляє різних саранових. Розвиток яєць триває 3–4 дні, личинок — 10–12. Зимує личинка в коконі. Дає 1 генерацію на рік.
Морфологічні ознаки: Основна частина тіла і ноги чорні. Черевце з червоним малюнком. Вершини передніх крил затемнені. Довжина тіла — 16–30 мм.
Режим збереження популяцій та заходи з охорони: Не здійснювалися. Необхідно зберігати біотопи, сприятливі для існування виду. Рекомендований до охорони в Карадазькому, Опукському та Казантипському ПЗ.
Режим збереження популяцій та заходи з охорони: Відомостей немає.
Господарське та комерційне значення: Корисний ентомофаг. Комерційного значення не має.
Джерело: Пулавский, 1978; Казенас, 1978; ЧКУ, 1994; Шорен- ко, 2005. Автори: А.Г. Котенко, О.С. Вобленко, К.І. Шоренко Фото: О.С. Мандзюк